четвер, 25 квітня 2024 р.

Пам'ять та шана

             Взавтра в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію ядерної енергетики.

25 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС мали експериментально зупинити четвертий енергоблок, щоб вивчити можливості використання інерції турбогенератора в разі втрати електроживлення. Попри те, що технічні обставини не відповідали плану випробування,  його  не скасували.

Експеримент почався 26 квітня о 01:23. Ситуація вийшла з-під контролю. О 01:25 з інтервалом у кілька секунд прогриміли два вибухи. Обшивка реактора повністю зруйнувалася, а через відсутність захисної оболонки більше 60 т радіоактивних речовин піднялись у повітря.

Вночі 26 квітня о 1:23 на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух. Першими жертвами аварії стали 2 працівника станції, а остаточну кількість загиблих навряд чи коли-небудь буде названо.

Після 38 років з дня аварії на АЕС у Чорнобилі її причини залишаються лише теоріями.              Напередодні цієї трагічної дати учні 3 б класу прослухали розповідь про те, що сталось у той весняний день. Діти подивились знімки Ігоря Костіна, зроблені ним у перші дні трагедії Задавали багато питань: навіщо будувати такі небезпечні електростанції, що зараз з людьми, які виїхали звідти,чи врятує від небезпеки саркофаг? тощо






                                                                            

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дзвони Чорнобиля

  Чорнобиль...Сьогодні це слово знає увесь світ.Слово це стало символом горя і страждань, покинутих домівок.                                ...